Duurzame stadsvernieuwing:
bouwen met burgers.
Duurzame stadsvernieuwing: bouwen met burgers.
Momenteel kan je op de website van de stad liefst 24 stadsvernieuwingsprojecten terugvinden. Veelal zijn dit goede ideeën en projecten die nodig zijn om gebouwen en buurten te heropwaarderen en bijdragen aan de uitstraling van onze prachtige stad. Helaas sleept de uitwerking van deze projecten vaak te lang aan. Uiteraard hangt dit af van verschillende factoren, factoren waar ook de stad niet altijd invloed op heeft.
Maar als finicieel gezonde stad kan je wel op een degelijke, transparante en doordachte manier stadsvernieuwsprojecten inplannen én uitvoeren. Ga na wat er binnen één legislatuur kan uitgevoerd worden en geef hier prioriteit aan.
Bevraag de buurtbewoners, handelaars en bezoekers, vraag welke projecten voor hun het belangrijkst zijn en betrek deze bij de uitwerking ervan.
De betrokkenheid van burgers kan toenemen door middel van participatieve observaties, een nieuwe vorm om een vooronderzoek van stadsvernieuwingsprojecten op te starten. Hierbij gaat een medewerker van de stad gedurende enkele weken de buurt observeren en het gebruik van de ruimte in kaart brengen. Wie gebruikt de ruimte en waarom? Maar ook, hoe toegangkelijk is de buurt en wat leeft er? Door interactie met buurtbewoners kan er dan een project opgestart worden.
Organiseer ‘vernieuwings-rendez vous’ waar burgers en projecten elkaar ontmoeten. Zet iedereen rond de tafel: ontwikkelaars, stad, huidige- en potentiële nieuwe buurtbewoners. Ga als stad actief op zoek naar ondernemers en investeerders die de uitvoering van het project kunnen stimuleren en versnellen.
Stop met de – vaak te dure – tijdelijke invullingen, vervang deze door ‘tijdelijke magie’ waar leegte plaatsmaakt voor creativiteit. Hiervoor kan samengewerkt worden met scholen en plaatselijke kunstenaars.
Door te bouwen met burgers zorgen we ervoor dat iedereen een plek heeft in onze stad.
Nico VIDAL, kandidaat voor LvL (Liberaal voor Leuven), gemeenteraadsverkiezingen 2024.